Sarah Dessen: Kulcsra zárt szív

7850_b1Fülszöveg:

Ruby képes vigyázni magára.

Már hozzászokott, hogy senkire se számíthat, és hogy senkinek sem tartozik válaszokkal. Ám mindez megváltozik, amikor az édesanyja eltűnik, és Rubyt a nővéréhez, Corához küldik. Ruby immár egy lélegzetelállító, új házban lakik, magániskolába jár, és – életében most először – úgy érzi, van jövője. Ráadásul ott van még az imádnivaló, édes szomszédsrác, Nate is. Mindennek tökéletesnek kellene lennie. Akkor Ruby miért olyan gyanakvó? És miért tartja meg Nate a három lépés távolságot? Ruby nemsokára rájön, ahhoz, hogy az ember megmentse önmagát, néha nyitnia kell mások felé.

Újabb könyv jelent meg Sarah Dessen tollából a Könyvmolyképző Kiadónál az év végén. A Kulcsra zárt szív ismét egy lélekmelengető Young Adult történet, amelyben a család fontosságát hangsúlyozza az írónő, miközben – a jól megszokott módon – egy csipet romantikát is kapunk tőle. Ha kíváncsiak vagytok Ruby és nővére történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!

720px-Sarah_Dessen_2017
Sarah Dessen / Forrás: Wikipédia

Mostanában nem igazán olvastam YA romantikus regényeket, mert meg voltam győződve róla, hogy már kinőttem ezekből a könyvekből. Sarah Dessen új regénye azonban megingatta ezt az elképzelésemet, ugyanis imádtam a könyvet! Az írónőtől még csupán egy regényt olvastam, a Figyelj rám! című könyvét, mely az egyik első YA-regényem volt tinikoromban, és ezután kaptam rá az ilyen típusú könyvekre, és hagytam magam mögött a gyerekkönyveket. Ezért is voltam kíváncsi az írónő új regényére, érdekelt, hogy még most is tesznek-e valamilyen hatást rám a regényei, és úgy alakult, hogy a Kulcsra zárt szív túlszárnyalta az elképzeléseimet.

A Kulcsra zárt szív egy romantikus, önmegismerős YA-regény tehát, de ahelyett, hogy a szokásos kliséket mozgatná, valós problémákat dolgoz fel. A főszereplő, Ruby, 17 éves lány, akinek egyik pillanatról a másikra lelép az anyja, és egyedül hagyja őt a lakásukban, mivel azonban Ruby még nem nagykorú, hamarosan a rég nem látott nővére csillogó házába kerül, amivel egy teljesen új élet vár rá. Szerintem egy kicsit nehezen indult ez a könyv, engem nem fogott meg az első pillanattól kezdve, de ahogy elkezdett kibontakozni a cselekmény, és megismertük a szereplőket közelebbről is, már alig tudtam letenni a regényt.

A szegény lány gazdag házba kerülése természetesen nem egy új téma, de szerencsére nem is ez áll a sztori középpontjában, sokkal inkább Ruby érzései, és folyamatos változása a regény során. Ugyanis a főszereplőnk komoly karakterfejlődésen megy keresztül, a kezdetben lázadó, csak önmagára számító lányra szinte rá sem lehet ismerni a könyv végen. A változás azonban lassan, szinte észrevehetetlenül megy végbe, és gyakran Ruby maga is rácsodálkozik, hogy megtesz valamit, amit korábbi énje biztosan nem tett volna.

key

Ruby zavaros érzelmi viszonyban van a testvérével is, kettejük viszonyát titkok és ki nem mondott vádak teszik feszélyezetté, ezért érdekes látni, hogy hogyan alakul a kettejük kapcsolata, amikor Cora kénytelen helyettesíteni az édesanyját. Ebben a feszült légkörben nagy szükség van Jamie örökké vidám, de mély érzésű karakterére, talán ő volt számomra a legszimpatikusabb szereplő a regényben, és örültem, hogy rá biztosan mindenben számíthatnak a többiek. Fontos még kiemelnem Nate-et, ugyanis nyilván ő az a fiú, akinek megtetszik Ruby, de kettejük között sokkal több van már kezdettől fogva valamiféle fellángolásnál. Ruby kapcsolata Nate-tel sem alakul egyik pillanatról a másikra, ráadásul Nate is tartogat titkokat, így még érdekesebbé válik a szerepe a regényben.

Elmondhatom tehát, hogy a Kulcsra zárt szív elsősorban fejlődésregény, de nemcsak Ruby fejlődéséről szól , hanem szinte az összes szereplő mutat valamilyen változást a regény végére. Ugyanakkor nagyon fontos szerepet kapnak az érzelmek, a konfliktusok megoldási lehetőségei, de a regény felteszi azt a kérdést is, hogy kinek nyílhatunk meg, és meddig érdemes mindenáron ragaszkodni a múltunkhoz. Ettől a sok komoly – és a kamaszokat is érintő – témától egyáltalán nem lesz rossz a könyv hangulata: sok vidám pillanatot okozhat a könyv, ugyanakkor vannak szomorú részek is, melyek könnyedén párássá tehetik az olvasó tekintetét.

“Hé, és csak hogy tudd, nem az a barát, aki otthagy egyedül az erdőben. Hanem az, aki érted megy, és kihoz onnan.”

Bár úgy éreztem, hogy a cselekménynél néha fontosabbak a belső változások, azért van néhány egészen izgalmas fordulat is a könyvben, de persze vannak könnyen kiszámítható események is. Viszont mindenképpen ki kell emelnem a regény végét, nekem ugyanis nagyon tetszett ez a lezárás, még ha kicsit elkapkodottnak éreztem is.

Összegezve a Kulcsra zárt szív nagyon jó regény lett, a karakterek szinte mindegyike remekül ki lett dolgozva – bár tény, hogy néhány mellékszereplő kicsit sablonos lett, azonban ez nem igazán nagy hiba. A cselekmény emellett izgalmas, fordulatos , még ha kicsit kiszámítható is néhol, viszont a könyv mondanivalója nagyon erős, és remekül ábrázolta Sarah Dessen a lelki fejlődést is, ezért aztán nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, aki kellemes időtöltésre vágyik, de legfőképp minden tinilánynak.

Értékelés: 4,5/5

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Sarah Dessentől már több könyv is megjelent hazánkban, a játékunk során pedig ezeket idézzük fel. Minden állomáson találni fogtok egy idézetet az írónőtől, a feladatotok pedig annyi lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvéből származik az idézet, majd beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladat:

“Minden sérülés számít (…) De a lényeg, hogy nem az határoz meg, hányszor esel le, hanem hogy hányszor szállsz vissza a biciklire.”

A játékban való részvételhez kattints ide!

A turné állomásai:

12/28 Kelly és Lupi olvas
12/29 Utószó
12/30 Readinspo
01/02 Könyvvilág
01/03 Sorok Között
01/04 Veronika’s Reader Feeder

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2019. december 17.
Eredetei megjelenés: 2008
Oldalszám: 432
Fordító: Benedek Dorottya
ISBN: 9789634576167

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Üzemelteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: